Balatoni Tagóvoda

Gárdonyi Géza Katolikus Általános Iskola és Óvoda Balatoni Tagóvodája

„Azokért élünk, akiket szeretünk,
azokért, akik igaznak tartanak.
A jövőnek élünk, a szépért, s jóért
amit tehetünk.”
/Széchenyi István/

Óvodánk 1972-ben nyitott meg a  régi iskola épületében, akkor még egy csoporttal.

1974-ben bővítésre került sor, még egy csoportszobával és irodával. Ami most fejlesztő- és logopédiai szobaként funkcionál. 2018. Szeptemberben került az Egri Főegyházmegye fenntartása alá, s lettünk az iskola tagintézménye. A falu lakosságának nagyobb része a katolikus hitet gyakorolja, ezért is támogatták az óvoda fenntartói váltását.

2020-2021-es tanévet két csoportban, 44 gyermekkel kezdtük. A környező településekről is fogadunk gyermekeket, akiket külön iskolabusz szállít.

Óvodánk védőszentjének Tours-i Szent Mártont választottuk. Novemberben, különböző tevékenységek keretein belül emlékezünk meg róla. Ilyenkor is ellátogatunk a község templomába, mely szintén az ő nevét viseli.

Tevékenységközpontú Óvodai Nevelési Programmal dolgozunk, mely kiegészült a keresztény életre neveléssel. Magába foglalja többek között a lelki perceket, rendszeres közös imádkozásokat és a hittan oktatását is. Legfőbb célunk a hit fontosságának megismertetése és a gyermekek életkorához mért fejlesztése.

Az idei év mottója: „Aki  énekel, kétszeresen imádkozik.”  Fontos Szerepet tölt be a zene a gyermekek életében, mindennapjaik része .

A nagyobb egyházi és nemzeti ünnepeinkről rendszeresen megemlékezünk. ( Márton nap, Karácsony, március 15. ,Húsvét, Pünkösd, állatok- , víz-, Föld napja, stb. ) Ezt tükrözi a teremtésvédelmi programunk is.

Célunk, hogy a gyermekeink az óvodáskor végére testileg, lelkileg megfelelően fejlett, tiszta szívű, érdeklődő, vidám, kiegyensúlyozott gyermekekké váljanak.

„Amit mi teszünk, az csak
csepp a tengerben,
de ha nem tesszük meg,
akkor az a csepp hiányzik örökre.”
/Teréz anya/